Babka Piotrowa

babka_p_3912

Super prosta, lekka i puszysta. Ciasto przygotujecie błyskawicznie, a jak posiadacie robot do ubijania, to wszystko zrobi za Was. Dodajecie kolejne składniki, mieszacie i wylewacie do formy – zawsze się udaje. Wielbicielem tej baby jest mój tato, stąd Piotrowa. Zawsze piekę więc jedną dla niego, a drugą dla moich domowników.

Spróbujcie, to proste!

babka_p_3916

 SKŁADNIKI:

8 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
trochę cukru pudru

WYKONANIE:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier – wymieszany z cukrem waniliowym. Ja wykorzystuję robota, który ubija za mnie – super sprawa :)

Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy.

Następnie na przemian wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając.

Gotowe ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Z tej ilości wychodzą dwie średnie baby lub jedna duża.

Zostawiam 1/3 ciasta i mieszam je z kakao, ale jak ktoś nie lubi może nie dodawać.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 – 50 minut.

Na końcu babę możemy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !

babka_p_3931 babka_p_3938-2 babka_p_3943 babka_p_3963

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *