Babka Piotrowa

Babka Piotrowa

Babka Piotrowa – super prosta, lekka i puszysta. Ciasto przygotujecie błyskawicznie, a jak posiadacie robot do ubijania, to wszystko zrobi za Was. Dodajecie kolejne składniki, mieszacie i wylewacie do formy – zawsze się udaje. Wielbicielem tej baby jest mój Tato, stąd Piotrowa. Zawsze piekę więc jedną dla niego, a drugą dla moich domowników.

Spróbujcie, to proste!

babka z cukrem pudrem

SKŁADNIKI na
Babkę Piotrową:

  • 8 jaj
  • 30 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 30 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • trochę cukru pudru

WYKONANIE:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier – wymieszany z cukrem waniliowym. Ja wykorzystuję robota, który ubija za mnie – super sprawa 🙂

Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy.

Następnie na przemian wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając.

Gotowe ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Zostawiam 1/3 ciasta i mieszam je z kakao, ale jak ktoś nie lubi może nie dodawać.

Z tej ilości wychodzą dwie średnie baby lub jedna duża.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 – 50 minut.

Na końcu babę możemy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !

krojenie Babki Piotrowej
Babka Piotrowa posypana cukrem pudrem przybrana miętą
przekrój Babki Piotrowej

 

 

 

[instagram-feed]