![Babka Piotrowa](https://i0.wp.com/monamag.pl/wp-content/uploads/2013/10/babka_p_3912.jpg?resize=775%2C515&ssl=1)
Babka Piotrowa – super prosta, lekka i puszysta. Ciasto przygotujecie błyskawicznie, a jak posiadacie robot do ubijania, to wszystko zrobi za Was. Dodajecie kolejne składniki, mieszacie i wylewacie do formy – zawsze się udaje. Wielbicielem tej baby jest mój Tato, stąd Piotrowa. Zawsze piekę więc jedną dla niego, a drugą dla moich domowników.
Spróbujcie, to proste!
![babka z cukrem pudrem](https://i0.wp.com/monamag.pl/wp-content/uploads/2013/10/babka_p_3916.jpg?resize=775%2C515&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/monamag.pl/wp-content/uploads/2013/10/babka_p_3938-2.jpg?w=775&ssl=1)
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier – wymieszany z cukrem waniliowym. Ja wykorzystuję robota, który ubija za mnie – super sprawa 🙂
Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Następnie na przemian wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając.
Gotowe ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Zostawiam 1/3 ciasta i mieszam je z kakao, ale jak ktoś nie lubi może nie dodawać.
Z tej ilości wychodzą dwie średnie baby lub jedna duża.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 – 50 minut.
Na końcu babę możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
![krojenie Babki Piotrowej](https://i0.wp.com/monamag.pl/wp-content/uploads/2013/10/babka_p_3931.jpg?resize=775%2C515&ssl=1)
![Babka Piotrowa posypana cukrem pudrem przybrana miętą](https://i0.wp.com/monamag.pl/wp-content/uploads/2013/10/babka_p_3943.jpg?resize=775%2C515&ssl=1)
![przekrój Babki Piotrowej](https://i0.wp.com/monamag.pl/wp-content/uploads/2013/10/babka_p_3963.jpg?resize=775%2C515&ssl=1)