Świąteczny zakwas buraczany

zakwas buraczany

Już czas, aby nastawić zakwas burczany na wigilijny barszcz!

Zachęcam Was do tego, ponieważ zakwas robi się prawie sam i jest  to jego niezaprzeczalna zaleta, ale nie jedyna…  Zakwas buraczany to cudowne źródło zdrowia, napój energetyczny i naturalny probiotyk. Krótko mówiąc to prawdziwa bomba witaminowa.

zakwas buraczany

Święta coraz bliżej i wszyscy przygotowują teraz zakwas buraczany głównie do tradycyjnego barszczu wigilijnego, ale warto zrobić go więcej i … popijać sobie:) Zakwas buraczany doda nam energii i sił, wzmocni naszą kondycję fizyczną i wydolność organizmu, pamiętajmy o tym szczególnie teraz gdy walczymy z pandemią i wirusami. Lista zalet kiszenia buraków jest bardzo długa, ale o tym napiszę innym razem.

Jestem przekonana, że każdy znajdzie w wirze przedświątecznych zadań, 10 minut, aby przygotować tę kwintesencję zdrowego smaku. Do dzieła!

 
SKŁADNIKI na zakwas buraczany:
  • 1,5 kg buraków
  • 1 główka czosnku dość duża
    (chyba, że ktoś nie lubi- to kilka ząbków)
  • kawałek chrzanu (ok. 3-4 cm)
  • 7 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • garść pieprzu w ziarnkach
    (ok. 30 ziarenek)
  • dwie gałązki świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
ZALEWA:
na 1 litr wody 1,5 łyżki soli
 
zakwas buraczany

Przygotowujemy słoik (u mnie 5 litrowy), może też być naczynie gliniane.

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w talarki (ja wybieram podłużną odmianę buraków, wtedy mam ładne kiszone kółeczka buraczane, które można wykorzystać do sałatek :))

 Na dnie układamy połówkę przekrojonego w poprzek czosnku (ja nie obieram). Następnie układamy warstwami pokrojone buraki przekładając je chrzanem, przyprawami  i resztą czosnku podzielonego na ząbki. Wszystko zalewamy solanką (sól rozpuszczamy w zimnej wodzie), tak aby przykryła buraki. Buraki nie powinny wystawać poza zalewę, aby się nie psuły, wszystko możemy przecisnąć talerzykiem lub czystym kamieniem (ja mam taki specjalny, który przywiozłam z Chorwacji :)) 

Zakwas powinien stać w cieple ok. 5-7 dni, po tym czasie usuwamy pianę i przecedzamy przez sito. Zakwas przelewamy do czystych słoiczków i
szczelnie zamykamy. W lodówce możemy przechowywać zakwas buraczany nawet kilka miesięcy.
Zakwas buraczany dodajemy do zagotowanego barszczu i nie gotujemy, bo straci kolor i pod wpływem wysokiej temperatury straci cześć swoich niezwykłych właściwości.

Idźcie i czarujcie zakwas na święta!

zakwas buraczany

Świąteczny zakwas buraczany
zakwas buraczany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry