Pierniczki bezglutenowe

cisto na pierniczki z wałkiem i foremką renifera

Tegoroczne święta na pewno będą inne…
ale pierniczki mogą być takie same.

Przy stole nie spotkamy się w dużym rodzinnym gronie, ale to nie znaczy, że musimy zrezygnować ze wszystkiego i nic nie robić. Siedzimy w domach, mamy więcej czasu na wypieki i zaplanowanie potraw, aby nie marnować jedzenia i nie narobić się za dużo przed samymi świętami. Pieczenie pierniczków teraz wprowadzi nas w świąteczny nastrój, a zapach przywoła piękne wspomnienia.

Zapach pierników u nas gości już od listopada, uwielbiamy je podjadać do kawy i herbaty.
W tym roku nie zdążyłam ich nawet do końca ozdobić… i już ich nie ma. Zrobimy chyba jeszcze jedną porcję, bo świetnie smakują i można je jeść od razu. Te pierniczki dobrze się przechowują- zawsze dobrze je mieć- można je upiec jednego dnia, innego udekorować i schować do słoika lub puszki.

pierniczki na blasze przed upieczeniem

Trochę można ukryć, jeżeli musicie mieć pierniki na święta, a w domu macie łasuchów.  Ja nie trzymam ich do Wigilii – cieszymy się nimi w oczekiwaniu na Pierwszą Gwiazdkę.  Spróbujcie zjeść je przed Świętami – zdecydowanie lepiej smakują, a cynamonowo-korzenny pierniczek rozpływa się w ustach i przywołuje wspomnienia.

Tutaj znajdziecie moją poprzednią wersję przepisu:
Pierniczków nadszedł czas

Poniżej zmodyfikowany przepis w wersji bezglutenowej– zaskakująco łatwy i przyjemny w wykonaniu. Pierniczki są niezwykle miękkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Wykonanie i dekorowanie opisane są w powyżej wymienionym poście.

 
SKŁADNIKI na pierniczki:
  • 220 g masła
    (ja dodaję bez laktozy)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki bezglutenowej typu CAKE
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
  • szczypta soli
LUKIER:
  • 150g cukru pudru
  • 50g likieru migdałowego
    (lukier wg uznania – może być też cukier puder i cytryna)
    Składniki delikatnie podgrzewamy i mieszamy.

     

pierniczki pokryte czekoladą
pierniczki pokryte czekoladą i ozdobione

Pierniczki bezglutenowe
cisto na pierniczki z wałkiem i foremką renifera

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry