Walentynkowe serca – hiszpańskie gniazdka miłości

gniazdka hiszpańskie w kształcie serc

Na Walentynki w tym roku zrobiłam hiszpańskie serca z lukrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatne, kruche i… takie niewinne. Rozpływają się w ustach i pysznie smakują do wspólnej kawy w Walentynkowe popołudnie, ale nie tylko. Gniazdka miłości, jak można je nazwać, oczywiście są bezglutenowe, wykonane z ciasta zaparzanego, szybkie w wykonaniu, ale jeszcze szybciej znikają z talerza. Mało kiedy mamy okazję, aby zjeść jeszcze ciepłe… Przed nami tłusty czwartek, możecie wypróbować ten przepis i zjeść chrupiące i ciepłe.

 
SKŁADNIKI na hiszpańskie gniazdka:
  • 300g wody
  • 100g masła
  • 200g mąki bezglutenowej
  • 4 jajka
  • duża szczypta soli

    LUKIER:
  • 150g cukru pudru
  • 50g likieru migdałowego 150g
    (lukier wg uznania – może być też cukier puder i cytryna)
    Składniki delikatnie podgrzewamy i mieszamy.
  •  

Walentynkowe serca – hiszpańskie gniazdka miłości

2 myśli na “Walentynkowe serca – hiszpańskie gniazdka miłości

    1. Dobry wieczór Jeanette 🙂
      Przepis jest … tylko może nie wyświetla Ci się 🙁 (pojawia się i znika :)))
      Przepis przekleiłam dla Ciebie poniżej:

      CIASTO
      300g wody
      100g masła
      200g mąki bezglutenowej
      4 jajka
      duża szczypta soli

      LUKIER:
      150g cukru pudru
      50g likeru migałowego
      (lukier wg uznanania – może być też cukier puder i cytryna)
      Składniki delikatnie podgrzewamy i mieszamy.

      WYKONANIE:
      Masło, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnku, po czym, ciągle mieszając dodajemy mąkę.
      Całość gotujemy przez ok. 5 minut (cały czas mieszając), aby mąka dobrze się zaparzyła,
      czyli nie powinna się przylepiać do ścianek garnka i łyżki. Masę przekładamy do miski i studzimy (ok.10 minut)
      Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując, aby uzyskać gładką masę.
      Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego (jak nie posiadamy rękawa możemy wykorzystać grubszy woreczek, napełniamy go ciastem, a następnie formujemy tubę i odcinamy jeden z rogów- gotowe woreczki można też kupić) – wyciskamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia.
      Odsączamy na ręczniku papierowym i smarujemy lukrem.
      Smacznego!
      MonaMag

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry