
Na Walentynki w tym roku zrobiłam hiszpańskie serca z lukrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatne, kruche i… takie niewinne. Rozpływają się w ustach i pysznie smakują do wspólnej kawy w Walentynkowe popołudnie, ale nie tylko. Gniazdka miłości, jak można je nazwać, oczywiście są bezglutenowe, wykonane z ciasta zaparzanego, szybkie w wykonaniu, ale jeszcze szybciej znikają z talerza. Mało kiedy mamy okazję, aby zjeść jeszcze ciepłe… Przed nami tłusty czwartek, możecie wypróbować ten przepis i zjeść chrupiące i ciepłe.

SKŁADNIKI na hiszpańskie gniazdka:
- 300g wody
- 100g masła
- 200g mąki bezglutenowej
- 4 jajka
- duża szczypta soli
LUKIER: - 150g cukru pudru
- 50g likieru migdałowego 150g
(lukier wg uznania – może być też cukier puder i cytryna)
Składniki delikatnie podgrzewamy i mieszamy.

Walentynkowe serca – hiszpańskie gniazdka miłości
Nie udało mi się znaleźć przepisu na te gniazdka.
Dobry wieczór Jeanette 🙂
Przepis jest … tylko może nie wyświetla Ci się 🙁 (pojawia się i znika :)))
Przepis przekleiłam dla Ciebie poniżej:
CIASTO
300g wody
100g masła
200g mąki bezglutenowej
4 jajka
duża szczypta soli
LUKIER:
150g cukru pudru
50g likeru migałowego
(lukier wg uznanania – może być też cukier puder i cytryna)
Składniki delikatnie podgrzewamy i mieszamy.
WYKONANIE:
Masło, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnku, po czym, ciągle mieszając dodajemy mąkę.
Całość gotujemy przez ok. 5 minut (cały czas mieszając), aby mąka dobrze się zaparzyła,
czyli nie powinna się przylepiać do ścianek garnka i łyżki. Masę przekładamy do miski i studzimy (ok.10 minut)
Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując, aby uzyskać gładką masę.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego (jak nie posiadamy rękawa możemy wykorzystać grubszy woreczek, napełniamy go ciastem, a następnie formujemy tubę i odcinamy jeden z rogów- gotowe woreczki można też kupić) – wyciskamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia.
Odsączamy na ręczniku papierowym i smarujemy lukrem.
Smacznego!
MonaMag