
Wigilie budzą w nas dziecko, każą się cieszyć drobiazgami – bo pada śnieg, bo jest pachnąca choinka, palą się światełka, pierniki pachną miodem, no i muszą być… wigilijne paszteciki. A jak wspominamy te chwile po latach to są jak zwierciadło, w którym odbija się cały nasz świat.
U mnie w domu zawsze jest barszczyk z uszkami i nie wyobrażam sobie świąt bez uszek z grzybami. Moje dzieci jedzą uszka od niedawna, ale nie wyobrażają sobie świąt bez pasztecików wigilijnych…
Cudownie pachną, a mięciutkie, drożdżowo-kruche ciasto otuli prawie każdy farsz jaki sobie wyczarujecie. Na Wigilię przygotowuję postne z farszem z kapusty i grzybów, a na pierwszy dzień świąt z nadzieniem mięsnym. Piekę je tydzień wcześniej i jak tylko wystygną zaraz zamrażam. Podczas świąt nagrzewam piekarnik i wkładam zamrożone na 10 minut – smakują wyśmienicie – jak świeżo upieczone.
Paszteciki to nasza świąteczna potrawa, i jak robię je w innym czasie moje dzieci mówią, że pachnie świętami 🙂
A jaka jest Wasza tradycja? Ja dzisiaj zdradzam Wam mój sekret na świąteczną potrawę, a Wy spróbujcie bo warto.
Ciasto na paszteciki
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki
1 kostka masła (250 g)
2 całe jajka
2 żółtka
2/3 szklanki mleka
10 dkg drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
WYKONANIE:
Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i odrobiną soli. Mleko lekko podgrzewamy i ciepłe dodajemy do drożdży, dosypując 1 łyżkę mąki.
Pozostawiamy na chwilę, aby drożdże „ruszyły”.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, wbijamy jajka i wszystko mieszamy. Następnie wlewamy drożdże i mieszamy dalej, najlepiej ręcznie. Masło rozpuszczamy i płynne dodajemy – nie może być zbyt gorące, aby drożdże się nie zaparzyły – wszystko łączymy ze sobą. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre podsypujemy mąką, ale nie za dużo – musi być luźne. Nie wyrabiamy długo! Całość przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy na 30 minut do lodówki, gdzie ciasto dzielnie nam urośnie 🙂
Przygotowujemy dowolny farsz. U mnie tym razem kapusta z cebulką i grzybami, ale pasuje tu praktycznie każdy inny farsz, zarówno mięsny jak i “postny”.
Farsz dobrze przesmażamy, aby nie był zbyt mokry i studzimy. Do zimnego dodaję jeszcze żółtko (albo dwa w zależności od ilości przygotowanego farszu) i łyżkę mąki albo bułki tartej.
Wyciągamy ciasto, stolnicę posypujemy mąką, urywamy kawałek ciasta i dosyć cienko rozwałkowujemy w kształcie prostokąta. Dzielimy na dwa mniejsze długie, ale wąskie paski. Nakładamy farsz, ja rozprowadzam go nożem, dosyć cienko po całym kawałku, a potem zwijam jak makowiec 🙂 i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie dzielę nożem na porcje jakie mi odpowiadają, smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w temperaturze 180°C przez około 15 minut, tak aby się zrumieniły.
Smacznego !



Paszteciki na święta wyszły bardzo smaczne. Dzisiaj robiłam po raz drugi są również świetne. Dziekuje za przepis . Bożena
Cześć Bożenko:)
Bardzo się cieszę, że paszteciki smakowały 🙂
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów, zamieszczam tylko same sprawdzone!!!
Bożenko spróbuj zrobić rogaliki – przepis jest podobny, a też świetnie smakują. Oto link do przepisu https://monamag.pl/rogaliki-nie-tylko-na-andrzejki/
Pozdrawiam cieplutko
MonaMag
Witam czy można ciasto zostawić w lodówce na noc czy tylko okolo pol godzinki?
Cześć Natalio,
ciasto w lodówce najlepiej zostawić maksymalnie do 3 godzin.
Gdy zostawisz je na noc paszteciki mogą nie wyrosnąć (drożdże stracą swoją moc) 🙂
Pozdrawiam, Wesołych Świąt
MonaMag
A ja właśnie piekę z tego przepisu, zapomniałam o jajkach do ciasta ale i tak wyszły wyśmienite
Witam. A te 2 jajka całe plus 2 żółtka wszystko do ciasta?? Pozdrawiam
Cześć Kasiu,
tak 🙂 2 całe jajka plus 2 żółtka dajemy do ciasta, dzięki temu ciasto nie jest twarde.
Przepis na stronie dotyczy tylko ciasta do pasztecików.
Pozdrawiam i życzę smacznego
MonaMag
Witam, mam pytanie o ilość jajek podanych w przepisie. Czy do ciasta dajemy 2 jajka i 2 żółtka, czy te podane w składnikach 2 żółtka są do farszu? Trzeba też dodatkowo 1 jajko do posmarowania wierzchu jak rozumiem?
Czy ciasto do lodówki musi być w woreczku, czy można wstawić w przykrytej misce?
Cześć Katarzyno,
do ciasta dajemy 2 jajka i 2 żółtka.
Do posmarowania pasztecików dodatkowe jajko.
Ciasto w lodówce dosyć szybko rośnie dlatego bezpieczniejsze jest użycie woreczka, żeby nam nie uciekło.
Jeżeli chcesz użyć miski musisz często do niego zaglądać.
Powodzenia 🙂
MonaMag
Witam a na tą porcje ciasta ile Pani miała kapusty farszu ??
Cześć Moniko 🙂
Na farsz kupuję 60 dkg kapusty kiszonej i 60 dkg pieczarek – zawsze trochę go ubywa, trzeba przecież spróbować 🙂
Kapustę gotuję, następnie odlewam wodę i dodaję cebulkę przesmażoną na maśle z odrobiną oleju.
Wszystko przyprawiam i gotuję do wygotowania wody.
Pieczarki przesmażam osobno, przyprawiam i łącze razem z kapustą na patelni.
Farsz dobrze trzeba przesmażyć, aby nie było w nim dużo wody, bo ciasto zamoknie i nie wyrośnie.
Jeżeli mamy zbyt mokry farsz można dodać trochę mąki i żółtko.
Ja staram zredukować wodę i nie dodaję wtedy mąki.
Powodzenia i smacznego 🙂
MonaMag
Ślicznie wyglądają dzieki za pomysł.
Dziękuję, życzę powodzenia 🙂
MonaMag
Witam zabrałam się dzisiaj za paszteciki.Zobaczymy jak wyjdą.
Dzień dobry,
Mam nadzieję, że smakują 🙂
MonaMag
Witam. Bardzo podoba mi się przepis na paszteciki. Wszystko klarownie, rzeczowo i zrozumiałe napisane. Dzięki za udostępnienie przepisu. Zaraz w sobotę wypróbuje. I wtedy pochwale się jak mi wyszły.
Cześć Joanno,
dziękuję 🙂 i czekam na dobre wieści od Ciebie.
Powodzenia!!!
MonaMag
Czy można masło zastąpić margaryną?
Hej Karolino,
osobiście lubię maślany smak pasztecików i nie używam margaryny.
Wiem też, że niektórzy zamieniają masło na margarynę lub dodają pół porcji masła i pół margaryny ( widziałam ostatnio margarynę do wypieków).
Smak będzie trochę inny, ale możesz spróbować – powodzenia:)
pozdrawiam
Mona Mag
Po co zamieniać? Masło jest tluszczem i margaryna tez jest tłuszczem. Masło jest zdrowszym tłuszczem niż margaryna i nadaje cudowny maslany smak
To ile tych drożdży ma być? A i mam jeszcze jedno pytanie…ciasto wkładamy do lodówki? Przeważnie drożdżowe ciasto wkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Cześć,
jeżeli chodzi o ilość drożdży, to w przepisie jest 10dkg na 0,5 kg mąki – wiem, że jest to dość dużo, ale taka ilość gwarantuje, że ciasto odpowiednio wyrośnie.
Zawsze można eksperymentować i spróbować z mniejszą ilością, wszystko zależy od jakości drożdży i składników jakich użyjemy.
Tak, ciasto wkładamy do lodówki, należy zostawić trochę luzu w woreczku, aby drożdże go nie rozerwały 🙂
Mona Mag
Od wielu lat obiecuję sobie,że na święta upiekę paszteciki. Kończy się tym,że robię ogromne ilości pierogów z kapustą i grzybami oraz podobne ilości uszek z prawdziwkami , a na paszteciki już nie starcza mi sił. W tym roku zacznę wcześniej i właśnie od pasztecików. Przepis wydaje mi się znakomity zwłaszcza, że można zamrozić. Bardzo dziękuję za udostępnienie. Pozdrawiam
Hej Elżbieto,
bardzo proszę 🙂 i miłego zawijania.
Przygotowując wcześniej paszteciki wypełniamy dom świątecznymi zapachami wcześniej, sprawiając trochę radości najbliższym, no bo zawsze oprócz rozchodzącego się ciepła i zapachu mogą coś tam skubnąć:)
życzę zdrowia i radości
Mona Mag
Zrobiłam! Pierwsze w życiu paszteciki, które zastąpią uszka do wigilijnego barszczyku. Genialnie przeczytałam 10g drożdzy… Dobrze, że czytam też komentarze i ciasto uratowane (wyrobiłam pozostałe 90g w małej ilości mleka i dodałam do gotowego już ciasta). Gdyby nie komentarz Pani o ilości drożdzy, nawet bym się nie zorientowała… Tak czy inaczej, paszteciki przepyszne. Do Wigilii wiele ich nie dotrwa.
Hej Moniko,
w tym roku spróbuj zrobić wcześniej i zamrozić, zaoszczędzisz trochę czasu przed samymi świętami.
Cieszę się, że smakowały 🙂
życzę zdrowia i radości 🙂
Mona Mag
wyglądają bardzo apetycznie.czy z tej ilosci wyjdą 4rulony jak na zdjęciu?czy całosć z tej ilosci piecze Pani na jednej blaszce?i czy nie zejdą sie w jeden wielki pasztecik w trakcie pieczenia?
Cześć Mariolu,
z tej porcji wychodzi więcej niż 4 rulony, ale wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujesz ciasto.
Osobiście lubię cienko rozwałkowane, ale nie mogą być też bardzo cieniutkie, bo będą pękać i wyjdzie farsz.
Piekę po cztery rulony na jednej blaszce, ale w takich odstępach jak na zdjęciu, wtedy się nie skleją.
Przepraszam, że nie odpisałam od razu – gdzieś przeoczyłam Twoje pytanie, ale odpowiadam teraz 🙂 – może skusisz się, aby upiec paszteciki w ty roku 🙂
Powodzenia
Mona Mag
Zrobiłam paszteciki, wyszły pyszne. Cześć zamrozilam na inną okazję. Dziękuję, przepis zapisany
Witam. Ile dag farszu potrzeba do tej ilości ciasta? Paszteciki wyglądają rewelacyjnie
Hej Renato,
Zależy jaki farsz chcesz zrobić i jak dużo będziesz go nakładać…
Ja zazwyczaj robię kilka farszy,bo paszteciki każdy u nas lubi. Ciasto robię z podwójnej porcji, wtedy mam też gotowe paszteciki na Sylwestra:)
Orientacyjnie: na ciasto z pół kilograma mąki -przygotowuję na np. farsz pieczarkowy: 80 dkg pieczarek, 2 cebule, 2 żółtka, 2 łyżki mąki.
Próbuj i daj znać czy wyszły, powodzenia 🙂
Mona Mag
Czy To nie za duzo drozdzy?Chcialabym je zrobic i jak wiem To Taka malutka kosteczka drozdzy jest na pol kg. maki ja czesto korzystam tez z suszonych .
Hej Gosia
Ilość drożdży zależy od rodzaju ciasta jakie chcemy upiec. Do ciast lekkich i nietłustych potrzebujemy ich zdecydowanie mniej. Ciasto to jest “bogate” 🙂 zawiera masło, mleko i jajka, więc musi być pewna siła, która je ruszy 🙂
Zawsze jednak można poeksperymentować i dać trochę mniej drożdży, wszystko zależy od składników jakie używamy. Ten przepis jest wypróbowany przeze mnie i wychodzi zawsze w takich właśnie proporcjach.
Mona Mag