Zimowa herbata to moja propozycja na świąteczny stół i długie zimowe wieczory. Pięknie się będzie prezentowała na wigilijnym stole i może być alternatywą dla tych, którzy nie lubią kompotu z suszu.

Piękno tkwi w prostocie – dlatego skład jak i wykonanie jest bardzo proste, a połączenie składników sprawia, że herbata pasuje na każdą porę roku, bo rozgrzewa zimą a orzeźwia latem.

Moją wersję zimowej herbaty przygotowuję z suszu trawy cytrynowej, który wnosi świeży, cytrusowy aromat i fenomenalnie łączy się z ostrzejszą nutą imbiru. Każdy może ją przyprawić wedle uznania – ja dodaję laskę cynamonu i goździki, których gorzkawy posmak dobrze łagodzi miód. No i muszą być cytrusy: pomarańcze i cytryna, a na końcu dorzucam parę malin. Gotowe! – cytrusowe orzeźwienie i imbirowe rozgrzewanie.

- 2,5 łyżki suszonej trawy cytrynowej
- 4 litry wody
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- kilka mailn
- 2-3 cm imbiru
- 5-6 goździków
- laska cynamonu
- 3-4 łyżki miodu
(ilość zależy od tego jak słodką lubicie herbatę)
WYKONANIE:
Trawę cytrynową, laskę cynamonu, goździki oraz imbir obrany i pokrojony na grube plasterki wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Chwilę po zagotowaniu, odstawiamy do przestudzenia.
Do dużego dzbanka przecedzamy napar, imbir odkładamy, a przekładamy goździki, cynamon, wyciskamy sok z jednej cytryny i słodzimy miodem. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia się miodu. Cytrusy wyparzamy i kroimy w plasterki i wrzucamy, na koniec dokładamy parę malin (mogą być mrożone lub w sezonie świeże) .
To jest wersja na zimowe długie wieczory, latem podeślę Wam drugą wersję tej pysznej herbaty – czekajcie.

Zimowa herbata poza tym, że pięknie wygląda i świetnie smakuje posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, według mnie to kolejny super food, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach przez cały rok.
Herbata z trawy cytrynowej pomaga zmniejszyć stres, poprawia nastrój, zwiększa naszą odporność. Warto ją przygotowywać w czasie osłabionej odporności i zwiększonej podatności na infekcje i wirusy – czyli właśnie teraz, kiedy walczymy z grypą i epidemią Covid-19. Specjaliści twierdzą, że trawa cytrynowa jest źródłem kwasu foliowego , wapnia, magnezu, potasu, cynku, miedzi, fosforu, żelaza i innych makro i mikroelementów, pomaga w bólach głowy i radzi sobie z problemami ze snem. Dodatkowo roślina ta prawdopodobnie przyspiesza odchudzanie!!!
Ta świąteczna wersja o korzennym i cytrusowym aromacie będzie również idealnym uzupełnienie do wigilijnych słodkości, szczególnie dobrze komponuje się z bezglutenowymi pierniczkami.

Dodam jeszcze, że ten cudowny napój bardzo dobrze również gasi pragnienie, co może okazać się zbawienne podczas wigilijnej wieczerzy.
Życzę Wam zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt, proszę pamiętajcie o umiarze 🙂 🎄