Przyszedł czas na babeczki… babeczki kokosowe 🙂
Kruche, maślane z nadzieniem kokosowym. Swoim smakiem przypominają mi kokosanki z poznańskiej pracowni cukierniczej – kruchy spód, a na nim słodki, śmietankowy kokos wymieszany z ubitymi białkami i zapieczony. To smak mojego dzieciństwa – mniam!
Babeczki kokosowe, które Wam proponuję też mogą mieć postać kokosanek. Jednak u mnie w domu królują babeczki i smakują wszystkim, którzy lubią kokos oczywiście 🙂
Spróbujecie, a będziecie mogli cieszyć się tym cudnym zapachem, nieprzeciętnym smakiem i towarzystwem super babeczki… do kawy.
CIASTO NA BABECZKI KOKOSOWE
SKŁADNIKI:
(wychodzi około 50 babeczek)
500g mąki tortowej
125g cukru pudru
250g masła (82% zaw. tłuszczu)
1 cukier waniliowy
4 żółtka
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i siekamy, następnie staramy się zagnieść wszystko na jednolitą masę. Następnie wyklejamy babeczki. Urywamy kawałek ciasta, umieszczamy w metalowej foremce i wyciskamy palcamy wokół ścianek dość cienką warstwę ciasta. Foremka babeczki powinna mieć średnicę ok. 7 cm na górze, mogą być też mniejsze, ale większe raczej nie, bo nie dopieką się.
Tak przygotowane babeczki napełniamy kokosem i zapiekamy.
KOKOS
SKŁADNIKI:
600g kokosu
300g cukru
0,5l słodkiej śmietanki (18% lub 30%)
8 białek
WYKONANIE:
Kokos i cukier wsypujemy na dużą patelnię i mieszamy, do tego wlewamy śmietankę i powoli wszystko prużymy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kokos nie powinien zmienić koloru, dlatego też cały czas trzeba mieszać przez około 10 minut. Kokos najlepiej przygotować wcześniej aby zdążył się ostudzić, przed dodaniem białek.
Białka ubijamy dopiero wtedy, kiedy mamy powyciskane babeczki i przestudzony kokos. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masą napełniamy babeczki i wstawiamy do pieca.
Pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 20 minut bez termoobiegu do zrumienienia. Musicie obserwować swoje babeczki, czas pieczenia zależy od ich wielkości, a także od Waszego piekarnika.
Powodzenia i smacznego 🙂